27 januari 2013

Svullet öga och Felix läser

Idag har vi varit hemma hos familjen Berlin på lite fika. Familjen Sandqvist var också där så det var fem barn som sprang runt och lekte. Nelly var lite avvaktande hela tiden och det var nog både att hon var trött och att hon var lite blyg för alla pojkar. När glassen serverades var alla barnen snabba med att sätta sig vid bordet.


Förre veckan tisdag till torsdag (15/1-17/1) var vi hemma från dagis eftersom Nelly hade 39 graders feber och enormt snuvig. Vi höll Felix hemma också och passade på att mysa här hemma med sockerkaksbak och pyssel i både målarböcker och annat. Nelly satt och ritade lite huvuden på ett papper och ritade små runda ringar bredvid och sa att det var olika personers öron, bland annat farfars, mormors och Feffes.

Under sjukveckan passade jag på att ta fram min gamla läsbok som jag hade i ettan så att Felix skulle få prova på att läsa lite. Han har visat intresse av det så jag kände att det är bra att öva lite. Han klarade det jättebra och skrattade lite smått hysteriskt när han insåg att han kunde läsa vissa av texterna helt själv. Han är duktig lille Felix!
På fredagen gick barnen tillbaka till dagis och det var nog skönt för de båda två att vara där och träffa sina kompisar igen. Lyckan med friska barn varade inte så länge för på söndag morgon vaknade Nelly upp med ett igensvullet öga, men utan någon irritation i ögat och inte heller något gegg.
Så här såg Nelly ut när hon vaknade

Timmarna gick men ögat öppnade sig inte så jag ringde till Primärvårdakuten och fick tjata mig till en tid. När vi kom dit hänvisade läkaren oss till att åka till barnakuten på Östra. De misstänkte att det var Ethmoidit och det kan vara allvarligt så hon vågade inte skicka hem oss. Vi fortsatte till Östra efter det att vi lämnade av Felix hemma hos pappa. Det tog tre timmar innan vi fick träffa en läkare och hon fick rådfråga flera andra vad detta kunde vara. Sänkan var 8 och därför inte hög och allt annat såg bra ut förutom ögat. De fick gå igenom olika böcker och misstänkte sedan att det var Preseptal Cellulit, vilken är en allvarlig infektiös inflammation som drabbar mjukdelar runt ögat. Vi fick därför vänta snällt på sjukhuset och halv åtta fick Nelly antibiotika intravenöst och fick sitta med det en timma medan hon åt pannkakor. Det var en otroligt trevlig personal och de tog väl han om vår lilla Nelly.  Nelly rörde inte en min när de satte in droppet och tog alla blodprov på henne. De berömde henne och sa att det inte är vanligt att barn är så stilla. Duktig Nelly! Här kommer bilder från dagen:

I väntrummet på Primärakuten

Väntrummet på Barnakuten


Vid sextiden orkade hon inte vara vaken längre

Behandlingsrummet var mysigt tyckte Nelly

Dags att ta blodprov

Pannkaka ihop med antibiotika

Hemma hos pappa igen!

På måndagen fick Ola och Nelly åka in till sjukhuset igen för att få dos nummer två av antibiotikan. Ögat var nu mycket bättre och ögonläkaren var nöjd med hur hon hade svarat på antibiotikan. Ögonläkaren gav även Nelly pupillutvidgande droppar och det tyckte inte Nelly var trevligt. Det svider när det kommer in i ögat och känns lite obehagligt eftersom synen blir försämrad också. Alla de tester som ögonläkaren gjorde visade att ögat inte var skadat. Det kändes väldigt skönt.

På tisdagen åkte jag och Nelly in för att se om hon behövde en tredje dos med intravenöst, men de tyckte att infektionen såg bra ut så de skrev ut ett recept på flytande antibiotika istället. Det var skönt för Nelly att få ta bort "flygplanet" som de hade satt in i handen på henne. När sjuksköterskan tog bort alla plåster som de hade satt fast kanylen med blåste hon samtidigt för att underlätta smärtan, men Nelly tyckte att det kändes och sa till sjuksköterskan att det gör ont när hon blåser. Eftersom Nelly varit så duktig dessa sjukhusdagar fick hon välja en leksak på Maxi. Det blev ett litet spa för katter och hundar med många smådelar som kommer spridas runt i hela huset.


På onsdagen kunde barnen gå som vanligt till dagis igen och det var skönt att få slippa åka in till sjukhuset igen för vidare kontroller.

På fredag morgon var det dags för Felix att bli sjuk. Under dagen fick han över 39 grader feber och det var bara för Ola att stanna hemma med honom igen eftersom jag var i Stockholm. Nelly fick däremot gå till dagis och leka med sina kompisar. Idag (söndag) är Felix frisk igen och förhoppningsvis håller det sig så nu och att de kan gå till dagis i morgon igen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar