18 januari 2012

Matematiklådan

I måndags när vi kom hem från dagis hade Felix och Nelly fått ett gult kuvert i brevlådan. Det var från farmor och farfar och i kuvertet låg det klistermärkeskartor som de fick dela på och klistra in i sina böcker som de fick på julafton. Problemet var bara att Felix inte kom ihåg var han hade lagt sin bok, men Nellys hade vi koll på. Nelly satt helt överlycklig och klistrade och klistrade. När hon hade problem att få bort ett klistermärke från kartan var Felix snäll och hjälpte henne. Vid ett tillfälle råkade han göra sönder ett av klistermärkena och då sprang han upp till sitt rum och skämdes även fast ingen av oss reagerade på det. När han kom ner efter en stund sa han att han hade varit olydig och gjort sönder ett klistermärke. Jag berättade för honom att det inte gjorde något och då ville han vara med här nere igen.


Den här veckan var det Felix tur att ha matematiklådan som man får låna på dagiset. När vi hade ätit middagen dukade vi upp bordet med alla saker som var där i. Det var bland annat två påsar med fyra saker i varje där man skulle plocka bort en av figurerna och inget var rätt eller fel utan syftet var att man skulle sitta och resonera kring hur man kan välja. I den första påsen låg det en tiger, elefant, lodjur och en kossa. Han valde först bort lodjuret eftersom det var minst och sedan valde han bort kossan eftersom den inte finns i djurparken.


I nästa påse så var det en båt, två olika snäckor och en kula. Felix valde bort båten eftersom den åker.


Det var även med två tärningsspel som Felix tyckte var roliga och de spelade vi flera gånger.


Även Nelly passade på att fingra på pusslet som var med i lådan, men Felix ville gärna pussla det själv.

När Nelly hade lagt sig passade vi på att spela det spelet som är med i den ena av Felix pysselböcker där man ska slå med tärningen och gå runt på spelplanen tills att man kommer in i mål först. Felix lyckas i princip vinna varenda gång vi spelar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar