7 augusti 2011

Gotland

I måndags började vi vår resa mot Gotland och Visby. Vi gick upp tidigt och packade färdigt och stekte pannkakor som vi skulle ha med och fika på till lunch på vägen. Felix ville som vanligt hjälpa till och såg fram emot när vi skulle äta dem. Nelly var snäll och tog dammsugaren och hälpte mig att städa lite innan vi åkte.


Vi stannade strax utanför Borås och mumsade i oss alla pannkakor. Nelly åt själv med fingrarna och fick i sig en hel del. Vi åkte sedan vidare till Rottne och övernattade hos farmor o farfar så att inte resan skulle bli allt för lång. Felix ville börja måla i målarboken som farfar hade köpt förra gången när vi var där.I måndags kväll var Ola, Bengt och Felix på skattjakt (geocaching). De åkte bland annat till vattenfallet och hittade en och Felix tyckte att det var spännande.

På tisdagen var det dags att åka vidare, men vi hann att leka en del på förmiddagen och Felix och farmor hade gjort en att-göra-lista på saker som de var tvungna att hinna med innan vi åkte vidare. Vi var bland annat nere och badade i sjön och sedan fortsatte vi med att kasta vattenballonger när vi kom hem.

Vi åkte färjan från Oskarshamn till Visby i tisdags eftermiddag. Felix var nyfiken på båten och när vi kommit ombord på färjan och kommit till vår kupé klättrade Felix upp till fönstret och satt där och tittade ut. Det blev hans favoritplats och Nelly följde snabbt efter och lärde sig att klättra upp helt själv.

Under resans gång gick vi även runt en del på båten och  Felix satt och tittade på lite film i barnfilmrummet. Felix satt som ett ljus hela tiden även fast många barn runtomkring sprang runt och hoppade, vilket inte hör till vanligheten. Nelly däremot gick runt på båten och sa hej till alla möjliga folk. Hon har svårt för att gå förbi folk utan att ge dem uppmärksamhet.

När vi kom fram till Visby hade familjen Winterlén redan kommit dit. Vi började vi med att äta tacos och sedan var det dags för barnen att gå till sängs. De somnade bra och det var väl för att de var så trötta efter den långa resan.

I onsdags åkte vi ut till Fårö. Det var över 1,5 timmes kö så vi hann med en hel del under tiden. Jag och Felix sprang ut till en kiosk och köpte macka och Felix och Ola hann med att hitta lite skatter. ter skatter. Nelly började tröttna efter ett tag och fick sitta i mitt knä och titta ut och vinka på folk som gick förbi.Felix satt och väntade på att färjan skulle komma eftersom han tyckte att det skulle bli spännande att åka färja en gång till, men den var inte lika stor som han förväntade sig. Han märkte därför inte att vi hade åkt färjan så när vi väl hade kommit över till Fårö frågade han om vi inte skulle åka färja. Han hade nog spelat lite för mycket spel på min telefon så han glömde helt av att titta ut.


När vi kom fram till Fårö började vi med att äta lite lunch och inte helt oväntat ville Felix ha pannkakor även denna lunch. Vi upptäckte också att Felix och Oscar dagen till ära hade likadan t-shirt.


Vi åkte sedan och badade på en fin sandstrand som heter Sudersand. Vi hade några härliga timmar där och  Nelly bajsade som vanligt i sina badbyxor.Vi åkte också och kollade på raukarna i Langhammar och där tyckte Felix att det var roligt att springa runt.


När vi åkte hem från Fårö var Felix så trött så att han somnade med en gång så fort vi hade åkt av färjan. Nelly däremot satt i sin bilstol och var pigg och glad.


På torsdag morgon gick Ola ut och gick en morgonpromenad med barnen och givetvis passade de på att hitta en skatt. Felix blev besviken för det hade inte legat något i den utan bara ett papper där man skulle fylla i sitt namn.


När alla hade vaknat åkte vi till Lummelundagrottan och gicke en guidad tur där. Nelly verkade bli rädd när vi var inne i grottan för hon hade svårt att sluta gråta. Utanför grottan fanns ett fint vattenfall och en naturstig full av mygg som vi gick runt. Felix skulle givetvis klättra när han fick syn på en koja högt upp i ett träd. Jag blev livrädd, men Ola stod lungt och tittade på och tyckte mer att det är bra att han lär sig att klättra.När besöket på Lummelundagrottan var klart åkte vi till blå lagunen som ligger på norra Gotland. Det var ett mycket fint ställe och barnen var i och badade en bra stund. Det var lite obehagligt för det blev snabbt djupt. Nelly gick runt till varenda en även på denna strand och skulle säga hej. Några flickor blev så förtjusta i henne så de kunde knappt släppa henne.


Efter blå lagunen åkte vi till Dalhem och besökte en gammal järnvägsstation. Det är den enda som finns på hela Gotland. Nu för tiden är det bara en turistattraktion och det fanns tre hållplatser. Vi skulle egentligen åkt ånglok, men lokföraren var sjuk så vi fick åka med ett vanligt lok. Vagnarna var från början av 1900-talet och även stationen var gammalt inredd. Felix fick betala våra biljetter genom en liten lucka och konduktören kom och stämplade vår lilla biljett.
Efter tåget åkte vi till ett stall i Dalhem och där fick barnen rida på en tre kilometer lång ridtur där vi föräldrar själva fick gå med barnen och leda hästarna. De tyckte att det var jätteroligt, men Felix verkade tycka att det var en lite väl lång ridtur. Han tyckte att det var roligast när pappa Ola höll i hästen för då kom hästen upp i trav. Till och med lilla Nelly fick prova på att rida en liten sväng när vi kom tillbaka till stallet igen. Hon tyckte att det var så roligt så hon började att skrika när jag bar bort henne från sadeln.
På torsdagskvällen gick vi ut och åt i Visby. Nelly och Oscar låg och sov i sina vagnar men Felix var vaken. Han satt bakom oss och kollade på "Fem myror.." så att han inte skulle springa runt för mycket. Felix verkade ha charmat personalen för när vi skulle gå därifrån fick han behålla den svarta filten som han hade fått låna. Det var verkligen trevlig personal på det stället.


I fredags var vi vara inne i Visby och gick. Vi började med att gå runt hela ringmuren och det var Felix inte så upplagd för. Han hade nog vaknat på fel sida för inget som vi gjorde var rätt. Hans humör blev bättre under dagen som tur var.


På fredag eftermiddag åkte familjen Winterlén hem. Direkt när de hade åkt ville Felix att jag skulle sätta upp vårt strandtält på innergården så att han kunde mysa i det. Mys blev det allt för han drog dit sitt täcke, gosedjur och snutte och låg där och tog igen sig en stund. Helst av allt ville Felix sova där, men varken jag eller pappa Ola tyckte att det var så bra idé.Vi hann även med att gunga lite på fredagskvällen. Felix kunde till och med putta på både mig och Nelly när vi låg i gungan. Felix satt och småtjöt medan hon gungade och verkade njuta till fullo.


I lördags åkte vi till södra Gotland. Vi började med att äta crepes på creperiet i Hablingsbo. Felix fick inte någon efterrättsecrepe, utan en med ost och skinka på. När han sattt och åt på sin satte det sig pojkar bredvid oss och deras föräldrar hade varit snälla och gett dem efterrättspannkakor och då såg Felix inte glad ut på oss. Vi lät Felix hållas och till slut så blev han glad igen och överraskade Felix när han hade ätit sin skinkcrepe, med en efterrättscrepe.


Vi åkte vidare ner mot Burgsvik och där badade vi och fick en härlig dag. Det var mycket långgrunt och det hade flytit in en hel del maneter och Felix var så rädd för dem så att han knappt vågade att bada. Jag fick bära Felix och stöta bort maneterna så att Felix blev räddad från dem.


Nelly gick och lade sig för att sola lite
Vi avslutade vår utflykt på Högklint och där är det sådana stup så jag ville helst inte att Felix skulle gå ens tio meter från stupet.

Idag kom vi hem till Dösebacka igen och hemresan gick bra och båda barnen sova ganska länge i bilen hem så de var inte så pigga på att gå och lägga sig ner de kom hem. Felix fick leka en bra stund med sina gosedjur, vilka han verkar ha saknat mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar